mark

Зукърбърг призна поражението си, Facebook спира Free Basics в Индия


Facebook съобщи, че затваря Free Basics за Индия. Това решение е следствие на забраната от страна на индийския регулатор TRAI, който неотдавна съобщи, че повече не може да търпи тази наглост и изцяло блокира работата на Free Basics.
Въпреки законно наложената забрана, която предвижда големи ежедневни глоби за провайдърите, продължили да хостват Free Basics, Зукърбърг съобщи, че тази онлайн-услуга ще продължи да работи в още 30 държави от целия свят.
Мечтата на Зук е да поеме водеща роля в световното уеб-пространство, а потребителите да започнат да считат Facebook и интернет за едно и също.
Интересно ще е да видим по какъв път ще поеме Зукърбърг след спирането на Free Basics. Чрез пост във Facebook той съобщи, че неговата компания Internet.org има и други инициативи и ще продължи да работи, докато всеки има достъп до Глобалната мрежа. Действително, неговата компания вече работи по други проект, като например Express WiFi, в рамките на който ще се доставя евтин достъп до уеб-пространството чрез хотспот точки, разположени в отдалечени селски райони.
Явно Зукърбърг иска да разшири своята империя и след като не успя в Китай, се опитва да пробие в Индия.