skip to Main Content
0895 728 928 office@plevencomputers.com
Големите компании в сектор IT на САЩ молят Барак Обама да им разреши да не вграждат задни врати в своя софтуер

Големите компании в сектор IT на САЩ молят Барак Обама да им разреши да не вграждат задни врати в своя софтуер

Над 140 IT компании, включително Apple, Google,а и Facebook, заедно с ред известни специалисти по криптография от световен ранг изпратиха общо официално писмо до Барак Обама. В писмото става дума за порочната, според авторите практика, според която държавните органи могат да получават достъп до шифрованите данни на потребителите чрез задни врати, каквито ще трябва да вграждат програмистите. Washington Post обърна специално внимание на това писмо.

„Шифрирането е крайъгълен камък на съвременната информационна и икономическа безопасност“ – се казва в писмото. „В Интернет циркулира голям обем важна и лична информация, както от държавно ниво, така и от личен характер. Това са личните данни на огромен брой хора. Едва ли някой от тях ще пожелае да направи обществено достояние подробностите на своя личен живот, открито да публикува своите финансови интереси и да стане жертва на мошеници. В крайна сметка надеждното шифриране защитава преди всичко жителите на държавата в съвременния цифров свят“.

Интегрирането на възможност за четене на шифровани данни, независимо с какви цели, коренно променя ситуацията в цифровата епоха. Специално създадените „задни врати“ в софтуера могат да попаднат в неправилни ръце и да застрашат безопасността както на отделния потребител, така и на цялата държава.

Top
Back To Top
Close search
Search