skip to Main Content
0895 728 928 office@plevencomputers.com
Разработчици на Linux приеха етичен кодекс

Разработчици на Linux приеха етичен кодекс

Появиха се и коментари, че приетият – Кодекс за разрешаване на конфликти е своеобразен бунт на общността срещу пословично грубото поведение на създателя на ядрото на Linux Линус Торвалдс.

 

Обществото на разработчиците на Linux прие принципи за поведение при възникване на конфликти между участниците в списъка Linux Kernel Mailing List (LKML). Предполага се, че тези принципи ще създадат по-комфортни условия за работа и ще избавят участниците в общността от редовни оскърбления и унижения от страна на колегите им, съобщава сайтът на Linux Foundation.

Кодексът е написан от водещия разработчик на Linux Грег Кроа-Хартман (Greg Kroah-Hartman), който отговаря за поддръжката на стабилна версия на ядрото. Документът е подписан от 60 разработчици, които са членове на Linux общността. След това, кодексът е бил прочетен и одобрен от Линус Торвалдс и публикуван в LKML. “Ще видим дали ще има някакъв резултат”, написал Торвалдс в коментар, към публикацията.

Линус Торвалдс

 

Линус Торвалдс

“Разработката на ядрото на Linux е изключително личен процес за разлика от традиционните начини за създаване на софтуер. Вашият код и вашите идеи ще бъдат оценявани  ‘под лупа’ от други участници. И често в резултат от тази оценка ще получавате осъждане и критика. По принцип, такъв процес винаги води до подобряване на кода преди той да бъде включен в ядрото. Вие трябва да разберете, че всичко това се случва, защото всеки участник иска да се постигне най-добрата реализация. Именно този подход позволи да бъде създадено най-надеждното ядро на операционна система. Затова не искаме да ограничаваме принос на хората, който би могъл да повлияе на окончателния резултат”, се казва в приетия “Кодекс за разрешаване на конфликти” (Code Of Conflict).

“Но лични обиди, заплахи и други действия, предизвикващи дискомфорт са неприемливи. Ако се сблъскате с такова отношение, моля свържете се с консултативния комитет Technical Advisory Board на организацията Linux Foundation или с който и да е от членовете на този комитет. Те ще направят всичко възможно, за да разрешат конфликта”, се казва в кодекса.

Наред с това авторът на Code Of Conflict призовава участниците в общността да охладят страстите си и да се отнасят с уважение по между си. “Моля, стремете се да не излизате от рамките на приличието и да се фокусирате именно върху техническата страна на обсъжданите проблеми”, се казва в кодекса.

Интересен аспект във връзка с приетите нови правила е, че най-известният “грубиян” в Linux общността е създателят на ядрото на операционната система Линус Торвалдс, чиито пристъпи на гняв са добре известни на разработчиците на софтуер с отворен код. През януари 2015 г. Торвалдс заяви, че му е все едно какви чувства изпитват общуващите с него програмисти. “Някои хора си мислят, че съм приятен човек и се оказват крайно изненадани, когато разберат, че са се заблуждавали. Аз съм неприятен човек. И вие не ме интересувате. Аз се грижа за технологиите и ядрото – ето кое е важно за мен”, каза той.

Всъщност, според хора, които познават Торвалдс лично, той изобщо не е лош или груб човек. “Той просто не може да понася глупави хора”, коментират приятели на създателя на Linux.

Въпреки това, сред участниците в развитието на Linux е разпространено мнението, че отношението на Торвалдс вреди на общността, тъй като и други започват да копират неговото поведение. “Запалена съм по Linux от повече от 20 години. И знаете ли защо никога не съм участвала в проекта? Заради този човек”, сподели в Twitter Бодил Стоке (Bodil Stokke), която не можа да отмине без коментар изказванията на Торвалдс през януари.
Бодил Стоке е известна с експертизата си в областта на функционалното програмиране и с интересните си презентации на множество конференции. Също така Стоке е организатор на множество конференции за разработчици във Великобритания и скандинавските страни.

Проблемът е и в това, че Торвалдс заразява със своя пример не само участниците в LKML, но и програмистите в компании, чийто бизнес е базиран на отворения код. Една от тези компании е Red Hat. Преди време, в интервю за Business Insider, нейният изпълнителен директор Джим Уайтхърст (Jim Whitehurst) призна, че неговите сътрудници спокойно могат да си позволят да го нарекат “идиот” в частен разговор.

Top
Back To Top
Close search
Search