skip to Main Content
0895 728 928 office@plevencomputers.com
Хакери – могат да откраднат пръстови отпечатъци от Samsung Galaxy S5

Хакери – могат да откраднат пръстови отпечатъци от Samsung Galaxy S5

Скенерите за пръстови отпечатъци вече стават широко разпространени в много смартфони и въпреки, че се рекламират като средство за допълнителна сигурност на достъпа, това изглежда не е точно така.

Група специалисти по сигурността от компанията FireEye успяха да идентифицират уязвимост в някои Android смартфони, сред които доскорошния флагман Galaxy S5, която позволява на хакерите да откраднат данни от пръстовите отпечатъци на потребителите.

carousel-samsung-galaxy-s-5-charcoal-black-380x380-1

Преди да се паникьосате излишно, бързаме да уточним, че това може да стане в много ограничен кръг ситуации, а освен това с пускането на последните версии на Lollipop, уязвимостта е практически премахната.

Вместо да търси достъп до онази част в операционната система, където се съхраняват данните от отпечатъците, този хак се съсредоточава върху самия скенер и краде отпечатъците още в момента, когато те се отчитат от устройството. Потребителите няма как да разберат за това, тъй като процесът работи на заден план, благодарение на инсталирания зловреден софтуер.

Въпреки, че FireEye твърди, че уязвимостта е установена в няколко Android модела, единственият, който се споменава поименно е Galaxy S5. Добрата новина е, че ако имате Android 5.0 или по-нова версия – нещо, което вече става все по-разпространено – апаратът ви е в безопасност. Другият аспект, който прави потенциалния пробив рядък е, че той изисква кернела на операционната система да бъде „разбит“ от нападателите. Ако устройството не е руутнато, това почти няма как да стане, а ако сваляте приложения само от Play Store, малуерът не може да стигне до телефона.

Все пак, Samsung незабавно излезе с обещанието, че ще разгледа проблема, свързан с тази уязвимост, що се отнася до Galaxy S5.

Top
Back To Top
Close search
Search