skip to Main Content
0895 728 928 office@plevencomputers.com
Facebook пита хора за съдържанието на News Feed

Facebook пита хора за съдържанието на News Feed

Т.нар. News Feed е един от най-важните аспекти на Facebook и няма съмнение, че социалната мрежа харчи много пари, създавайки алгоритми, които да предоставят оптимално съдържание на потребителите.

Оказва се обаче, че алгоритъмът може просто да не е достатъчен и понякога задаването на директни въпроси на живи хора дава по-добри резултати.

Компанията очевидно е разбрала, че наблюдаването на реакциите и броенето на харесванията и споделянията не може пълноценно да измери дали хората харесват съдържанието, което получават.

За да подобри начина, по който се филтрира и разпределя съдържанието, Facebook прибягва да помощта на случайно избрани потребители от Съединените щати, които да тестват новата система. Използвайки специална версия на социалната мрежа, потребителите трябва да четат нормално предаваното им съдържание, след което да отговарят на въпроси за това дали им е допаднало и да напишат по един параграф, описвайки мнението им за конкретни материали.

Този тип тестове са започнали миналия август и социалната мрежа вече започва да прилага резултатите от тях в подбора на новините. Едно от заключенията, до което е стигнала компанията е, че най-интересното за даден потребител съдържание е почти винаги свързано с постове и снимки, идващи от близки приятели.

В същото време обаче, „харесванията“, които потребителите дават на постове на близки хора, най-често имат само психологическо значение и удостоверяват близостта с този човек, а не някакъв реален интерес към историята.

Накрая, комерсиалното съдържание очевидно все още не се възприема като толкова интересно, колкото биха искали съответните компании.

Към момента в тестовете участват 600 души, но Facebook възнамерява да продължи да проучването и да разшири броя на потребителите в него.

Top
Back To Top
Close search
Search